Réges-rég egy messzi-messzi galaxisban

Solo: Egy Star Wars-történet

1977. május 25-én mutatták be a Csillagok háborúja című filmet, amelynek később Egy új remény lett a címe, hiszen a Csillagok háborúja (Star Wars) már egy több történetből álló, szerteágazó filmmítosz lett, az első filmet 1980-ban A Birodalom visszavág, majd 1983-ban A Jedi visszatér című filmek követtek.

1999-ig kellett várni a Baljós árnyak, A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja triológiára, amelyek az 1977-es első film történetének előzményeit mutatja be. Majd 2015-ben érkezett meg Az ébredő erő, amit '17-ben Az utolsó Jedik követett.

2016-ban a Zsivány Egyes jelent meg az Egy Star Wars-történetként, most pedig 2018-ban érkezik a Solo - Egy Star Wars-történet.

800px-solo-a-star-wars-story-tall-a.png

 

Ron Howard rendezte a Lawrence Kasdan és John Kasdan által írt forgatókönyvből a Solo: Egy Star Wars-történetet. A következő hónapban, május 25-én lesz a film bemutatója. A film Han Solo története a IV. epizód, az Új remény történetét megelőző években játszódik. A veszélyes alvilág mélyén, merész kalandok közepette találkozunk Han Soloval, aki a galaxis legkedveltebb fenegyereke és aki az Ezeréves Sólyom kapitányaként olyan társakkal sodor össze az erő, mint Csubakka és Lando Calrissian.

 

 

Lawrence Kasdan forgatókönyvíróként dolgozott A birodalom visszavág, A jedi visszatér, Az ébredő Erő könyvein is, olyan filmek forgatókönyvei is jegyzik a nevét mint Az elveszett frigyláda fosztogatói, a Több mint testőr vagy az Álomcsapda. 1980 óta a Los Angeles-i Motion Picture igazgatója, első filmje, amit ő rendezett A test melege 1981-ben készült el.

Jon Kasdan forgatókönyvíró és rendező, első filmje az In the Land of Women, amit a Cannes-i filmfesztiválon mutattak be. Jon olyan filmsorozatokban vett részt mint a Különcök és stréberek íróként és játszott a Dawson és a haverokban mint színész.

Ron Howard 1954-ben Oklahomában született, amerikai filmrendező, színész, forgatókönyvíró és producer. 18 hónapos korában szerepelt a Frontier Woman-ben, majd négy éves korában a The Yourney-ben. 1969-ben elkezdett filmeket készíteni, a középiskola után két évig filmes tanulmányokat folytatott a Dél-kaliforniai Egyetemen. Mára az egyik legjelenőségteljesebb filmessé vált, Oscar-díjjal jutalmazták az Egy csodálatos elme című filmjét. Sok Oscar-jelölést kapott az Apolló 13 című filmje. A Váltságdíj és a Grincs című filmje is sikeres lett. A '90-es években a kasszasikerek és igényes filmek első számú készítőjeként gondoltak rá.

Alden Ehrenreich 1989-ben született, amerikai színész, 2009-ben Francis Ford Coppola Tetro című független filmjében mutatkozott be és Coppola következő filmjében a Twixt-ben is megjelent. 2013-ban Woody Allennel dolgozott, a Blue Jasmine című filmben, 2018-ban Han Solot játsza a Soloban.

 

bb8_droid_droid_r2d2_robot_cosmos_space_model_toys-1052973.jpg

A Csillagok háborúja univerzumában a droidok önálló munkavégzésre képes, tehát nem távírányítású robotok. A droid kifejezést más sci-fi műfajú alkotások is átvették, illetve használták zenekarok és más művészek, alkotók, és később az elektronikus cikkek gyártói és kereskedői is használták. A szó a Lucasfilm Ltd. bejegyzett védjegye. George Lucas a szót a már 1700-as évek közepétől nyomon követhető android szóból alkotta meg, az android azt jelenti robotember. Az angol nyelvű regényváltozatban a szó még 'droid'-ként szerepel, tehát aposztróffal ellátva.

C - 3PO, R2 - D2 és BB - 8 után újabb droiddal ismerkedhetünk meg a Soloban: L3 - 37-el. R2 (tulajdonosai: Padmé Amidala, Anakin Skywalker, Raymus Antilles kapitány, Leia Organa, Luke Skywalker) a sorozat lehíresebb darabja, C - 3PO-val közösen a leghíresebb duó a filmtörténetben.

L3-37 egy droid, amelyik Lando Calrissianhez tartozott és a Galaktikus Birodalum uralkodása alatt élt. Egy olyan droid, amelyik újraszerelte és újrainstallálta magát más droidokkal közösen. "Ő maga egy módosított droid" - árulta el a forgatókönyvíró Jon Kasdan.